پارکت و پارکت لمینت دو محصول جدا از هم و با ویژگی های متفاوت هستند اما اغلب افراد تفاوت های بین آنها را نمی دانند و تصور می کنند هر دو آنها یک محصول هستند. با این حال باید بدانید که، پارکت و پارکت لمینت هر دو از کفپوش های متداول هستند و کاربردهای مختلفی دارند. در این راهنما سعی داریم به بررسی تفاوت های آنها بپردازیم و این اشتباه رایج را برطرف کنیم.
تفاوت پارکت و پارکت لمینت
اگر بخواهیم به طور دقیق به بررسی تفاوت های پارکت و پارکت لمینت هنگام خرید پارکت لمینت بپردازییم باید این موضوع را از جنبه های مختلفی بررسی کنیم. در ادامه سعی می کنیم به بررسی این جنبه ها بپردازییم.
جنس پارکت و پارکت لمینت
یکی از بزرگترین تفاوت های بین پارکت و پارکت لمینت این است که یکی چوب واقعی ست و آن دیگری نه. پارکت کاملاً از چوب خام بریده شده در ابعاد مشخص تهیه شده است درحالیکه لمینت از لایه مرکزی چوب فشرده شده و چند لایه محافظ بعلاوه یک لایه پرینت شده شبیه چوب تهیه شده است. بنابراین اگر کفپوشی می خواهید که تمام چوب باشد باید سراغ پارکت بروید. به همین دلیل است که پارکت های چوبی ظاهری لوکس تر دارند و در منازل و دکوراسیون های بسیار شیک مورد استفاده قرار می گیرند.
دوام پارکت و پارکت لمینت
اگر پارکت و پارکت لمینت را از نظر دوام با هم مقایسه کنیم، پارکت لمینت نمره بالاتری می گیرد. درواقع لایه فوقانی پارکت لمینت بسیار سخت بوده و استحکام بالایی دارد. پارکت به این دلیل که از چوب ساخته شده است، نرم تر است. به همین دلیل بیشتر در معرض خراش و فرورفتگی قرار دارد.
نگهداری از پارکت و پارکت لمینت
پارکت به این دلیل که فاقد لایه های محافظ است در برابر رطوبت آسیب پذیری بیشتری دارد، پس نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری دارد. درعوض پارکت لمینت های باکیفیت دارای لایه هایی هستند که از لایه مرکزی در برابر رطوبت محافظت می کند، از طرفی دیگر در اطراف پارکت لمینت برجستگی و فرورفتگی هایی وجود دارد که به اصطلاح به آن کلیک گفته می شود. پارکت لمینت های مرغوب دارای کلیک های قوی و پوشیده شده از پارافین هستند که از ورود آب و رطوبت از بین درزها جلوگیری می کند.
نحوه تمیز کردن پارکت و پارکت چوبی
بهترین و بی خطرترین راهکار برای تمیز کردن پارکت و پارکت لمینت استفاده از دستمال میکروفایور مرطوب است. به هیچ عنوان از محلول آب و سرکه برای تمیز کردن کفپوشتان استفاده نکنید. زیرا به مرور زمان از درخشندگی آن می کاهد.
تنوع طرح و رنگ پارکت و پارکت لمینت
پارکت لمینت ها به این دلیل که دارای لایه پرینت شده هستند از نظر طرح و رنگ تنوع بالاتری نسبت به پارکت دارند. درحقیقت پارکت ها چون از چوب طبیعی تهیه می شوند و هیچ لایه مصنوعی روی آن قرار نمی گیرد از نظر طرح و رنگ دارای محدودیت هستند.
تفاوت قیمت پارکت و پارکت لمینت
پارکت ها به این دلیل که از چوب طبیعی تهیه شده اند و ظاهر لوکس تری دارند دارای قیمتی به مراتب بالاتر از پارکت لمینت هستند. البته پارکت لمینت های بسیار باکیفیتی نیز در بازار موجود هستند که با قیمت بالا به فروش می رسند اما با این حال قیمت پارکت ها به طور کلی بالاتر از پارکت لمینت ها است.
به طور کلی می توان گفت پارکت لمینت دارای کاربرد عمومی تری نسبت به پارکت چوبی ست. درواقع استحکام آن در کنار قیمت مناسب پارکت لمینت، این محصول را به گزینه اول برای استفاده در منازل و مراکز تجاری تبدیل کرده است. درعوض پارکت کاربرد خاص تری دارد و اغلب در فضاهای لوکس تر به کار می روند.
تفاوت پارکت و پارکت لمینت؟
پارکت، پارکت کفپوشی چوبی است که از دیر باز در فضاهای داخلی و دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار می گیرد. لغت پارکت از لغت فرانسوی PARCHET به معنای فضای کوچک احاطه شده، گرفته شده است، و از گذشته های دور استفاده از کفپوش پارکت رواج داشته است. فرق اصلی پارکت های امروزی در این است که دیگر نیازی به استفاده از چسب ندارند و به صورت کلیک در یکدیگر قفل می شوند.
در حالی که در گذشته قطعات پارکت که عموما شامل قطعات ریز و درشت و یا پازلی بود بر روی کف اصلی چسبانده می شدند، گرچه امروزه نیز هنوز از همین سیستم در بعضی پارکت ها استفاده می شود. البته باید توجه داشته باشیم که پارکت را با لمینت (پارکت لمینت) اشتباه نگیریم. در واقع پارکت از چوب طبیعی به وجود آمده در حالی که لمینت محصولی صنعتی و غیر طبیعی است و از ورق های اچ دی اف HDF تشکیل شده است.
انواع پارکت
انواع پارکت کفپوش را بر اساس دسته بندی های زیر می توان تفکیک نمود:
- بر اساس جنس چوب به کار رفته
بصورت کلی بهتر است از چوب های مقاوم برای پارکت استفاده شود، انتخاب نوع چوب پارکت بستگی به عواملی نظیر مقاومت مورد نیاز بسته به میزان رفت و آمد، طراحی فضای مذکور و انتخاب رنگ طبیعی چوب و هزینه تمام شده آن دارد، عمدتا پارکت از چوب درختانی نظیر بلوط، گردو، راش، بامبو و غیره می باشد.
- لایه های پارکت
پارکت ها تنها از یک لایه چوب طبیعی تشکیل شده اند که عمدتا به صورت چسبی بر روی کف نصب می شوند در حالی که پارکت هایی نیز وجود دارند که از چندین لایه که تماما چوب هستند تشکیل می شوند (SOLID WOOD)، اینگونه پارکت ها به صورت کلیک در یکدیگر قفل شده و بر روی کف نصب می گردند.
- طرح پارکت
طرح پارکت عامل دیگری برای دسته بندی می باشد، طرح پارکت به دو عامل بستگی دارد، یکی نوع برش قطعات که میتواند مستطیلی، مربعی، لوزی و غیره باشد و دیگری طرح چوب بکار رفته در پارکت است.
ابعاد پارکت کفپوش
تنوع ابعاد در پارکت کفپوش های چوبی بالاست، پارکت های مستطیلی عموما طول هایی بین 50 تا 120 سانتی متر و عرض هایی از 3 تا 40 سانتی متر دارند و پارکت های مربع شکل در ابعاد گوناگون 20*20 ، 40*40 ، 60*60 و 100*100 موجود می باشند، پارکت با قطعات ریز نیز موجود است که از گذشته در ایران بیشتر از این استفاده شده است.
نصب پارکت کفپوش چگونه است؟
به طور معمول دو سیستم نصب در پارکت وجود دارد:
1. سیستم نصب با چسب پارکت
به صورتی که پارکت ها توسط چسب مخصوص پارکت بر روی کف نصب می شوند. از مزایای این سیستم نصب می توان به عدم حرکت پارکت به مرور زمان اشاره کرد و از معایب آن میتوان به سختی نصب، عدم امکان استفاده مجدد در فضایی دیگر و آسیب دیدگی کف زیرین در صورت نیاز به برداشتن پارکت اشاره کرد.
در این سیستم نصب پس از نصب باید از ساب و لاک پارکت استفاده گردد تا همه چیز تمیز و یکدست باشد و معمولا هر چند سال یکبار ساب و لاک پارکت مجددا مورد نیاز می باشد.
2. سیستم نصب کلیکی پارکت
به صورتی که ابتدا فوم سایلنت بر روی کف انداخته می شود و قطعات پارکت از یک گوشه شروع شده و یکدیگر قفل می شوند. از مزایای این سیستم می توان به امکان استفاده مجدد پارکت و عدم آسیب دیدگی کف اصلی اشاره کرد و شاید تنها ایراد آن این باشد که در صورتی که یک قطعه آسیب دید باید کل سیستم باز شود تا آن قطعه را خارج کرد. عمدتا این نوع پارکت ها نیاز چندانی به ساب و لاک ندارند و برای نصب پارکت از هر سیستمی که استفاده شود، باید نکات زیر مد نظر قرار بگیرد:
- کف اصلی کاملا تراز باشد چرا که در صورت تراز نبودن کف به مرور زمان درزهایی بین پارکت دیده خواهد شد
- هر کجا پارکت یا متریال دیگری به دیوار می رسد حداقل 4 میلیمتر درز انبساط مورد نیاز است چرا که چوب اصطلاحا بازی می کند و درزهای انبساط در کناره ها توسط قرنیز و در مجاورت متریال های دیگر توسط گرده پوشانده خواهند شد
- هیچ گونه فاصله ای نباید میان قطعات پارکت نصب شده وجود داشته باشد، بدون شک استفاده از نصاب ماهر و برندهای معتبر پیشنهاد می شود
لمینت (پارکت لمینت) چه نوع کفپوشی است؟
به چه دلیل باید از پارکت لمینت استفاده کنیم؟
نصب لمینت به چه صورت است؟
خلاصه تفاوت پارکت با پارکت لمینت
پارکت ها که به نوعی قدیمی ترین نوع کف پوش ها اطلاق می شوند؛ از جنس چوب طبیعی (ون؛ راش؛ بلوط) ساخته می شوند. لغت پارکت از کلمه فرانسوی parchet به معنی فضای کوچک مشتق گردیده است. پارکت ها دارای قدمت زیادی می باشند به نحوی که از قرن ۱۶ ام در اروپا رایج گردیدند و همچنین لازم به ذکر است قدیمی ترین پارکت؛ متعلق به یک کلیسا در روسیه و ۷۰۰ سال قبل است.
پارکت ها از نظر ضخامت عمدتا از لمینت ها ضخیم تر هستند و از نظر دوام هم از لمینت ها دوام بیشتری دارند. پارکت ها حس طبیعت را به منزل القا می کنند و زیبایی خیره کننده ای را به منزل القا می کند از دیگر ویژگی های پارکت این است که بر خلاف لمینت نیازی به فوم ندارند و عایق حرارتی بهتری نسبت به لمینت ها می باشند. پارکت ها هر زمان بعد از ساب و لاک می توانند همانند روز اول درخشان و خیره کننده باشند.
در مورد لمینت ها قبلا به شکل مفصل در مقاله ای توضیح داده ایم که در اینجا می توانید بخوانید و حال در این جا در مورد تفاوت لمینت با پارکت توضیح می دهیم. لمینت ها بر خلاف پارکت ها نیازی به چسب ندارند و با کلیک هایی که در اطراف دارند قفل می شوند. لمینت ها نسبت به پارکت ها در برابر آب مقاومت بیشتری دارند. لمینت ها را تا چندین بار می توان نصب کرد و دوباره جمع کرد.